• English

Lichamelijk advies

Jouw lichaam is je beste adviseur als het om spanning gaat. Je lichaam geeft aan wanneer de dagelijkse last te zwaar is. Het enige wat jij hoeft te doen is de signalen op waarde te beoordelen en hierop actie te nemen.  Negeer je de signalen dan slaat het zich op in je lichaam om vervolgens, op een ongewenst moment, zich heftiger te openbaren.

Het is voor mij na vele jaren nog steeds confronterend om te zien hoeveel medisch specialisten kampen met gezondheidsklachten en zich soms zelfs letterlijk dood werken.

Dit is voor mij één van de redenen geweest om na diverse studies met betrekking tot gezondheid en psychologie deze doelgroep een helpende hand te reiken. Ik bied je handvatten waardoor:

  • De vicieuze cirkel doorbroken wordt.
  • Inzichten jou bevrijden van voelbare druk.
  • Het onnodig lijden stopt.
  • Jij je problemen aanpakt en oplost. 


Waarom

Ik hoor jong volwassenen regelmatig vragen waarom zij overladen worden met lesmateriaal waar ze later weinig tot niets meer mee zullen doen en waarom zij lessen die diepgang hebben en een gedegen voorbereiding op een toekomstig zelfstandig (werk)leven bieden moeten ontberen.

Vaak zijn deze vragen gebaseerd op vaardigheden om te overleven in de maatschappij. In het gehele onderwijs is het item hoe je  je eigen welzijn optimaliseert zelden een thema. Terwijl er vanuit economisch oogpunt hiermee veel te verdienen valt.

Een gezond mens zit geregeld goed in zijn vel, vindt oplossingen voor complexe vraagstukken, heeft plezier in zijn leven en is productief. Regelmatig kom ik specialisten tegen die gebukt gaan onder meerdere problemen tegelijk. Dit geeft aanleiding tot het ervaren van spanning en complexiteit.  

Hoe

Ja en hoe ga je daar nu mee om? Hoe krijg je weer opnieuw controle over de situatie. Je weet de oplossing wel, maar het lukt je niet om dit in je eentje opgelost te krijgen, omdat je onderdeel van het probleem bent. 

Je blijft in je problemen ronddraaien en je grijpt naar oude strategieën, omdat het succes daarvan je bekend is. Op het moment dat dit niet meer werkt bekruipt je langzaam het gevoel van paniek. Dan is de greep naar middelen die dit gevoel onderdrukken snel gemaakt.

Als je niet of nauwelijks meer de paniek voelt, heb je het idee dat je alles weer onder controle hebt en dat voelt in ieder geval beter. Je onderschat dan wel het gegeven dat gevoel zich niet laat onderdrukken. Op een of ander onverwachts moment slaat het toe en heeft de confrontatie dikwijls vervelende, gênante of fatale gevolgen.

Menigmaal hoor ik van specialisten dat ze te veel alcohol nuttigen, te weinig bewegen en last hebben van een te hoge bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Toch wil iedereen, na hun pensioen nog lang en gezond genieten van hun oude dag met hun partner.

Daar zit voor mij een discrepantie. Je bent en voelt je nu al niet gezond en veronderstelt dat dit op het moment van pensionering 180o anders is? Eigenaardig.

Lijden

Ik heb in mijn leven te veel gezien, gehoord en meegemaakt om al deze informatie aan de kant te schuiven. Ik heb verschillende studies gevolgd van mbo tot universitair om een manier te vinden om mensen met grote verantwoordelijkheden en psychisch emotionele belasting in hun werk te begrijpen en begeleiden. Bewustwording en inzicht zijn de sleutels om te te stoppen met lijden en het roer weer ter hand te nemen en een andere koers te varen. 

De wereld is allang niet meer wat het geweest is en niemand weet hoe het er morgen uitziet. Dit houdt  in dat je alleen vandaag iets kan doen om het heft weer in handen te nemen en het irritant knagende gevoel van rusteloosheid aan te pakken. Aan jou de keus. 

Ik help je. Klik op Contact.